Wat is rouw?
Per jaar sterven er in Nederland ongeveer 120.000 mensen. We kunnen ervan uitgaan dat elke overledene ongeveer zes nabestaanden achterlaat. Dit betekent dat jaarlijks minstens 720.000 mensen met de dood van een dierbare geconfronteerd worden.
Als je iemand verliest door overlijden die je heel dierbaar is, kan het voelen alsof je basis verdwenen is.
Alles zoals je het kende in je bestaan, heeft zijn glans en kleur verloren. Het lijkt alsof je een donkere bril op hebt waarmee je de wereld om je heen ziet. Niets maakt je nog blij.
Rouw kunnen we omschrijven als de reacties die volgen op het verlies. In een rouwproces staan mensen voor de taak om het verlies te "verwerken". Dit gaat vaak gepaard met verschillende reacties en emotionele pijn, waarbij verdriet de boventoon voert.
Veel mensen verwerken het verlies op eigen kracht of met behulp van familieleden, vrienden en kennissen. Het verlies van iemand waar je van houdt heeft voor ieder mens een andere betekenis. Ook de reacties die volgen op een verlies zijn telkens weer anders.
Hoewel in rouwprocessen bepaalde patronen en overeenkomsten te zien zijn, kan men nooit algemene uitspraken over rouw doen die voor iedereen van toepassing zijn. Rouw is meer dan verdriet alleen.
Rouwproces
De periode van rouw kost veel energie, omdat je innerlijk veel werk moet verzetten om door het verdriet en het gemis heen te gaan.
Rouwverwerking
Wat kan een Rouw- en Verliescoach bieden?
Door gesprekken en kennis kan een rouwbegeleider ondersteuning bieden bij het verwerken van verlies en de daarmee gepaarde emoties. Ook kan een rouwbegeleider aandacht besteden aan risicofactoren die de rouw kunnen bemoeilijken.